Όλυμπος

Οι ποιητές και οι καλλιτέχνες δεν έπαψαν να υμνούν τον Όλυμπο από την εποχή του Ομήρου μέχρι τις μέρες μας. Και μόνο το γεγονός ότι οι φορείς ενός μεγάλου, ιστορικού πολιτισμού, όπως οι Έλληνες, στον Όλυμπο φαντάσθηκαν την έδρα των θεών τους, είναι ενδεικτικό του δέους που προξενεί ο ορεινός όγκος του. Δεν εντυπωσιάζει μόνο το ύψος του, που στον Μύτικα φτάνει τα 2.918 μέτρα, αλλά και η μικρή απόστασή του από τη θάλασσα, πάνω στην οποία δεσπόζει, και οι πολλαπλές όψεις του. Κάθε διαδρομή στον Όλυμπο προκαλεί διαφορετική αίσθηση, γιατί το βουνό έχει πολλά πρόσωπα να δείξει στον επισκέπτη.

Όλυμπος

batch olympos

Ο Όλυμπος δεν είναι απλώς το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας, είναι ένα βουνό ξεχωριστό για την ομορφιά του, την βιοποικιλοτητά του και τον χαρακτήρα του. Είναι ο βασιλιάς των βουνών της ορεινής πατρίδας μας. Ενας ορεινός όγκος που ξεχωρίζει τόσο πολύ από τα τόσα άλλα ψηλά και όμορφα βουνά μας, που εξέφραζε πάντα κάτι ιδιαίτερα μεγαλειώδες στις ψυχές των ανθρώπων, από τα πανάρχαια χρόνια.

Παρόλη την αχλή που περιέβαλε το όνομα του, δεν αναδείχθηκε, όπως άλλα ανάλογα βουνά, σε κέντρο θρησκευτικής ή πολιτιστικής αναφοράς. Δεν φιλοξένησε προσκυνηματικά ή πολιτικά κέντρα. Οι κάτοικοί του ήταν πάντα ποιμένες και ξυλοκόποι μικρών ορεινών οικισμών, κάποιοι αναχωρητές των μονών του και βέβαια οι φυγάδες των κάμπων, είτε αυτοί ήταν πληθυσμοί που έφευγαν την βίαια των κυρίων του κάμπου, είτε ανήσυχα κι ανυπότακτα πνεύματα που προτιμούσαν την σκληρή ζωή του ληστή των ορέων από την επίσης σκληρή του κολίγα. Γιατί ο Όλυμπος ήταν πάντα αυτό: ένα βουνό φυγάδων, ένα καταφύγιο.

Διάφοροι ελληνικοί και ξένοι στρατοί χρησιμοποίησαν τις ορεινές διαβάσεις του Ολύμπου για να μετακινηθούν, ενώ κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, ο Όλυμπος υπήρξε το καταφύγιο και ορμητήριο πολλών ανυπότακτων ομάδων που δεν ανέχονταν τη ρωμαϊκή εξουσία.

Σήμερα τα καταφύγια είναι ορειβατικά πλέον. (Έχει ήδη εννέα, τα πιο πολλά και πιο ψηλά στην Ελλάδα.) Το βουνό το διατρέχουν δασικοί δρόμοι και σημασμένα μονοπάτια. Τέτοια πολυκοσμία δεν γνώρισε ποτέ του σε περίοδο ειρήνης. Κι όμως είναι τόσο μεγάλος και τόσο πλούσιος σε μορφές και τρόπους, που αντέχει ακόμη να κρατά μυστικά κι απάτητες φυσικές αγκαλιές.

Γεωμορφολογία
geomorfologia olympouΟ Όλυμπος ξεχωρίζει γεωγραφικά και γεωλογικά από τις γειτονικές του περιοχές, πλην των βουνών Πιέρια και Τίταρος στα ΒΔ. Γύρω από την κορυφή του η ισουψής των 1000μ. σχηματίζει μιά περίμετρο 20χλμ. Στα βόρεια και ανατολικά μετά από τα πρώτα 300μ. ο όγκος του υψώνεται απότομα και εντυπωσιακά, καθώς το βουνό στέκει κυριολεκτικά δίπλα στο Αιγαίο. Ο ορεινός του όγκος κατατεμαχίζεται από βαθιές κοιλάδες με απόκρημνες βραχώδεις πλαγιές. Στις κοιλάδες αυτές ρέματα κατεβάζουν νερά από πηγές που ξεπηδούν από τον βράχο ψηλά, πάνω από τα 1000μ.

Η ψηλότερη κορυφή του, ο Μύτικας (2917μ.) περιτριγυρίζεται από τρεις ακόμη κορυφές, όλες γύρω στα 2900μ., σχηματίζοντας μια εντυπωσιακή κορυφογραμμή. Στα ΒΔ οι απόκρημνοι αυτοί όγκοι κατεβαίνουν απότομα πολλές εκατοντάδες μέτρα μέχρι τα Μεγάλα Καζάνια, ένα τεράστιο παγετωνικό αμφιθέατρο. Πέντε χιλιόμετρα ΝΑ του Μύτικα υπάρχει μια μεγάλη έκταση σε υψόμετρο 2500μ. περίπου, η οποία συνδέεται με τις κορυφές μέσω ενός αυχένα. Στα ΒΔ της τέσσερεις κορυφές υψώνονται στα 2700μ. Στο οροπέδιο αυτό η ζωή παραφυλά κάτω από το χιόνι, περιμένοντας το λιώσιμό του τις αρχές του καλοκαιριού, για να στήσει ένα σύντομο πολύχρωμο πανηγύρι.

Υδάτινοι πόροι
ydatinoi poroiΣτο σύνολο του ο Όλυμπος αποτελείται από κατακερματισμένους ασβεστόλιθους και μάρμαρα. Γι' αυτό και το νερό στα αλπικά υψίπεδα απορροφάται γρήγορα και η περιοχή είναι ξηρή (είναι σπάνιο να βρεί κανείς νερό πάνω από τα 1100μ.) Τα νερά όμως αυτά εμφανίζονται παρακάτω, στις βαθιές κοιλάδες και χαράδρες που αυλακώνουν το κορμί του πέτρινου γίγαντα. Εκεί κυλούνε ρέματα που οι πηγές τους βρίσκονται σε υψόμετρα πάνω από τα 1000μ. Ο Ενιπέας στα ανατολικά, τα ρέματα του Παπά και το Ξερολάκκι στα βόρεια, η Δρίμα στα νότια, ο Ξερόλλακος στα νοτιοανατολικά.


 

 Χλωρίδα & Πανίδα
xlorida panidaΗ πρώτη ζώνη βλάστησης είναι οι παραλιακές πεδιάδες μέχρι τα 300μ. Από εκεί και μέχρι τα 600μ. η βλάστηση είναι μακία, μικτή από αείφυλλα και φυλλοβόλα, με κυρίαρχο το πουρνάρι, το οποίο ακολουθούν τα κέδρα, οι αριές, τα ρείκια, οι κουμαριές, τα φιλίκια, οι πυράκανθοι, οι οστρυές, οι γαύροι, τα σφενδάμια και οι μελιοί. Στις ρεματιές αυτής της ζώνης κυριαρχεί ο πλάτανος. Από τα 600μ. μέχρι τα 700μ. βρίσκεται η ζώνη των φυλλοβόλων δασών δρυός. Μετά τα 700μ. και μέχρι τα 1400μ. συναντάμε δάση μαύρης πεύκης, η οποία ψηλότερα αντικαθίσταται από το εντυπωσιακό ρόμπολο. Τα έλατα στον Ολυμπο απαντώνται σποραδικά, όπως και οι καστανιές.

Κατά κανόνα τα δάση της μαύρης πεύκης καταλαμβάνουν τις ξηρές πετρώδεις ράχες, ενώ τα δάση της οξιάς το συναντάμε στις υγρές κοιλάδες με το πιό πλούσιο έδαφος. Τέτοια δάση οξιάς συναντάμε κατά λόχμες μεταξύ των 800 και 1800μ. στις ανατολικές και βόρειες πλαγιές. Το δέντρο όμως που στολίζει τον Ολυμπο με την μοναδική αρχοντιά του είναι το ρόμπολο που φτάνει μέχρι το απίστευτο υψόμετρο των 2200μ., όπου συναντάμε γηραιά δέντρα μεγάλης ηλικίας με κορμούς ύψους 20μ., διαμέτρου 2μ. και ηλικία 300 χρόνων τουλάχιστον.

Μερικά θαμνώδη άτομα αυτής της θαυμαστής πεύκης φτάνουν μέχρι και τα 2600μ. υψόμετρο. Σε αυτά τα υψόμετρα υπάρχει μεγάλη ποικιλία από πολυετείς πόες και τον Ιούνιο οι πλαγιές μοιάζουν με κίτρινους βραχώδεις κήπους. Μετά την δασική ζώνη, το τοπίο γίνεται τραχύ και πολύ ξηρό. Σε αυτά τα αλπικά λιβάδια και στους λιθώνες των πάνω από τα 2400μ. θέσεων έχουν καταγραφεί 150 είδη φυτών (τα 50 σε υψόμετρο πάνω από 2800 μ.), πράγμα που δείχνει πόσο εξαιρετικά σημαντικό βουνό είναι ο Όλυμπος.

Συνολικά στον Όλυμπο έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1700 είδη φυτών (το 25% της ελληνικής χλωρίδας). Αυτό όμως που κάνει τον Όλυμπο τόσο ξεχωριστό είναι ο υψηλός ενδημισμός του. Τα τοπικά ενδημικά του Ολύμπου είναι 26, από αυτά τα μισά στην αλπική ζώνη του.
 Μερικά από τά είδη φυτών που υπάρχουν στον Όλυμπο είναι : Μακεδονίτικο έλατο - Σφεντάμι - Κισσός - Αγριοσυκιά - Δάφνη - Δασική οξυά - Πλάτανος - Ρόμπολο - Πουρνάρι - Χαμολιά - Μανιτάρια - Αγράμπελη - Μπελαντόνα - Μικρή Φτελιά - Καμπανούλα - Αγριοφράουλα - Φουντουκιά και Ορχιδέα.

 Πτηνά & Ερπετά

ptina erpetaΗ ποικιλία των πτηνών και ερπετών που συναντά κάποιος στον Όλυμπο είναι εντυπωσιακή.

Χρυσαετός - Κρασπεδωτή χελώνα - Δρυοκολάπτης - Κοράκι - Κουκουβάγια - Σπίνος - Τσαλαπετεινός - Βραχοκιρκίνεζο - Οχιά - Αιγωλιός - Καρδερίνα - Πράσινη σαύρα - Στεφανοφόρος - Λαφίτης Ασκληπιού - Πεταλούδα και Κοκκινολαίμης.

 

 

 

 

 Θηλαστικών

thilastikaΤσακάλι - Άλογο - Αγριόγατα - Σκίουρος - Νυφίτσα - Αγριόγιδο - Χιονοπόντικας - Αγριογούρουνο - Ζαρκάδι - Λύκος και Αλεπού.

 

 

 

 

 

 

  • Μοναστήρια Ολύμπου

Υπάρχουν αρκετά μοναστήρια και εκκλησάκια στον Όλυμπο. Τα κυριότερα είναι : Η παλαιά και νεά Μονή του Αγίου Διονυσίου, η Μονή Αγίας Τριάδας ή Μονή Σπαρμού και η Μονή Κανάλων.

 ΠΑΛΑΙΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

monastiriaB agios dionysios palaia moniΗ παλαιά Μονή Αγίου Διονυσίου βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Ολύμπου σε υψόμετρο 820-830 μέτρα και μέσα στη χαράδρα του ποταμού Ενιπέα. Ιδρύθηκε από τον Όσιο Διονύσιο το 1542-1543 και άρχισε να χτίζεται το 1546. Έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου είχε τον κύριο ναό της Αγίας Τριάδας και τέσσερα παρεκκλήσια. Τρία εντός της μονής και ένα εκτός. Διέθετε επίσης διάφορα κτίσματα, όπως Ηγουμενείο, Τράπεζα, κελιά, νερόμυλο και κωδωνοστάσιο.

Καταστράφηκε από πυρκαγιά μεταξύ των ετών 1720 και 1750. Η Μονή ανατινάχθηκε και λεηλατήθηκε από τους Τούρκους του Βελή Πασά το 1813 ή 1821. Το 1835-36 και 1856 έγιναν εργασίες ανακαίνισης, ενώ το 1857 μια πυρκαγιά κατέστρεψε τη νότια πλευρά της Μονής. Η τελευταία μεγάλη καταστροφή της Μονής έγινε από τους Γερμανούς το 1943. Οι ζημιές άρχισαν να αποκαθίστανται το 1972 με τη διάνοιξη δρόμου για το μοναστήρι.

 

 ΝΕΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

nea moni agiou dionysioyΗ Νέα Μονή Αγίου Διονυσίου Ολύμπου βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το παλιό Μετόχι της Μονής του Αγίου Διονυσίου σε υψόμετρο 400 μέτρα βορειοδυτικά του Λιτοχώρου στη θέση Σκάλα. Πυρπολήθηκε από τους Τούρκους το 1878 και καταστράφηκε από τους Γερμανούς στις 16 Απριλίου 1943.

Η εκκλησία της είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και άρχισε να λειτουργεί το 1954. Λόγω του άβατου που ισχύει από το 1898, χτίστηκε το 1992 η νέα εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, για να έχουν πρόσβαση όλοι οι επισκέπτες, καθώς και άλλα κτίσματα όπως Σκευοφυλάκιο, μουσείο και βιβλιοθήκη. Εκτός της Μονής υπάρχουν τα παρεκκλήσια του Αγίου Παϊσίου και Αγίου Παχωμίου.

 

ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ή ΜΟΝΗ ΣΠΑΡΜΟΥ

monastiriaB im Agias Triadas SparmouΈνα άλλο σημαντικό μοναστήρι του Ολύμπου είναι η Μονή Αγίας Τριάδας ή Μονή Σπαρμού. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρα στη νοτιοδυτική πλευρά του Ολύμπου στην πλαγιά της κορυφής Μαγούλες κοντά στη ρεματιά-χαράδρα του Σπαρμού. Η Μονή κτίστηκε το 1633 και το μετόχι το 1779. Στο χώρο της Μονής υπάρχουν τα παρεκκλήσια του Αγίου Χαραλάμπους, του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και των Αγίων Πάντων. Η Μονή βοήθησε στην ίδρυση της Σχολής της Τσαρίτσανης και πρόσφερε καταφύγιο σε κλέφτες και αρματολούς του Ολύμπου. Οι Τούρκοι την πυρπόλησαν το 1822 και οι Γερμανοί το 1943. Από το 1997 λειτουργεί ως αντρικό μοναστήρι. Έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

 

ΜΟΝΗ ΚΑΝΑΛΩΝ

moni kanalonΗ Μονή Κανάλων βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του Ολύμπου σε υψόμετρο 840 μέτρα και στη βόρεια πλευρά της ρεματιάς-χαράδρας Ζιλιάνα. Είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα σύμφωνα με την παράδοση. Στο χώρο της Μονής υπάρχει και παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου που χτίστηκε το 1684. Το 1930 "ενώθηκε" με τη Μονή Αγίου Διονυσίου Ολύμπου για να μην ερειπωθεί. Από το 2000 έως σήμερα λειτουργεί ως γυναικεία Μονή. Έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

 

 

 

  • Ορειβατικά καταφύγια

Τα σημαντικότερα καταφύγια στον Όλυμπο είναι τρία. Το καταφύγιο "Σπήλιος Αγαπητός", το καταφύγιο "Χρήστος Κάκαλος" και το καταφύγιο του Σ.Ε.Ο. "Γιώσος Αποστολίδης".

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ "ΣΠΗΛΙΟΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ"

spilios agapitosΤο καταφύγιο"Σπήλιος Αγαπητός" βρίσκεται ΝΑ των ψηλών κορυφών του Ολύμπου στη θέση Μπαλκόνι σε υψόμετρο 2.060 μ.

Ανήκει στην Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.). Υπήρξε το πρώτο ορειβατικό καταφύγιο και άρχισε να χτίζεται το 1930. Ο Σπήλιος Αγαπητός ήταν ο μηχανικός και αρχιτέκτονας του, καθώς και ο πρώτος πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Η κατασκευή του τελείωσε το 1931. Έχει τη μεγαλύτερη κίνηση από όλα τα ελληνικά καταφύγια και διαθέτει 110 θέσεις ύπνου, τουαλέτες και δεξαμενή νερού.

Τηλέφωνο καταφυγίου : 23520-81800
Επίσημη ιστοσελίδα : www.mountolympus.gr

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ "ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΚΑΛΟΣ"

kakalosΤο καταφύγιο"Χρήστος Κάκαλος" βρίσκεται στη ΝΔ άκρη της Λάκκας του Προφήτη Ηλία (ή οροπέδιο Μουσών) σε υψόμετρο 2.650 μ. Ανήκει στην Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.). Χτίστηκε το 1960-61 και πήρε το όνομα του από τον πρώτο οδηγό του Ολύμπου Χρήστο Κάκαλο, ο οποίος ανέβηκε το 1913 στο Μύτικα. Διαθέτει 22 θέσεις ύπνου, τουαλέτες και δεξαμενή νερού.

Πληροφορίες για το καταφύγιο μπορείτε να βρείτε στο τηλέφωνο του διαχειριστή Μιχάλη Σύλλα 6937361689
Επίσημη ιστοσελίδα : www.olympus-climbing.gr

 

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ "ΓΙΩΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ"

apostolidis1Το τρίτο σημαντικό καταφύγιο είναι το καταφύγιο του Σ.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης"Γιώσος Αποστολίδης". Βρίσκεται στο διάσελο μεταξύ των κορυφών Πρ. Ηλίας και Τούμπα σε υψόμετρο 2.700 μ. Άρχισε να λειτουργεί το 1962. Το όνομα του πήρε από τον ορειβάτη του Σ.Ε.Ο. Γιώσο Αποστολίδη, που σκοτώθηκε στον Όλυμπο το 1964. Διαθέτει 80 θέσεις ύπνου, δεξαμένη νερού και τουαλέτες.

Πληροφορίες για τη λειτουργία του καταφυγίου μπορείτε να βρείτε στα τηλέφωνα 23510-82840 και 6948043655.

Επίσημη ιστοσελίδα : www.apostolidisrefuge.gr

 

  • ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ

Εκτός των προαναφερθέντων, υπάρχουν και άλλα καταφύγια στον Όλυμπο, όπως το καταφύγιο του Σταυρού και της Πετρόστρουγκας, τα καταφύγια στα Κρεβάτια, στην Κορομηλιά, στις Βρυσοπούλες και στο Λιβαδάκι, καθώς επίσης και τα καταφύγια της Σαλατούρας, του Αγίου Αντωνίου και της Μεγάλης Γούρνας.

katafigio stavrouΤο καταφύγιο του Σταυρού βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Ολύμπου στη θέση Σταυρός και σε υψόμετρο 930 μ. Διαθέτει 30 θέσεις ύπνου, εστιατόριο και αναψυκτήριο. Πληροφορίες στα τηλέφωνα του διαχειριστή του καταφυγίου 23520-84100 και 6948593275.

 

 

 

petrostrougaΤο καταφύγιο στην Πετρόστρουγκα βρίσκεται στην ΒΑ πλευρά του Ολύμπου σε υψόμετρο 1.920 μ. Διαθέτει 72 θέσεις ύπνου, κουζίνα, θέρμανση. Διαχειριστής του καταφυγίου είναι η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2310-310649, 6948821513 και 6977246350.

 

 

 

KrevatiaΤο καταφύγιο στα Κρεβάτια βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Ολύμπου σε υψόμετρο 1.008 μ. και διαθέτει 20 θέσεις ύπνου. Πληροφορίες στο τηλέφωνο του διαχειριστή 6942665896.

 

 

 

 

koromiliaΤο καταφύγιο στην Κορομηλιά βρίσκεται σε υψόμετρο 1.020 μ. στη Β-ΒΑ πλευρά του Ολύμπου. Διαθέτει 17 θέσεις ύπνου, κουζίνα και θέρμανση.

 

 

 

 

360city | Pieria

map hellas 210χ180

360city.gr

Επαγγελματικός & Τουριστικός Οδηγός Ν.Πιερίας. Βγες μπροστά από τον ανταγωνισμό, προβάλλοντας την επιχείρησή σου στο μεγαλύτερο online directory επιχειρήσεων στην Πιερία.

Home

Εταιρία:  360 CITY

Κινητό:  +30 6949099516

E-mail:  info@360city.gr

Ιστοσελίδα:  https://360city.gr

Copyright Pieria Guide © 2018 360city.gr | Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα | Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του 360city.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.