Παραλίες

Εύκολη πρόσβαση, πολλές παροχές, καθαρά κρυστάλλινα νερά, χρυσή αμμουδιά και φόντο το βουνό των Θεών, ο νομός της Πιερίας με πάνω από 70 χιλιόμετρα ακτογραμμής, από τον οικισμό των Νέων Πόρων και τις παρυφές του μυθικού Ολύμπου, μέχρι τη Μεθώνη και τον υδροβιότοπο του Αλιάκμονα, περιλαμβάνει 16 οργανωμένες παραλίες.

Παραλίες

batch map pieriaΤο μήκος του θαλασσινού μετώπου, η πλούσια και χρυσή αμμουδιά, η ποιότητα της θάλασσας, ο ανεπανάληπτος συνδυασμός της ακτής και των ορεινών όγκων, η εναλλαγή του τοπίου, η εύκολη οδική και σιδηροδρομική πρόσβαση, οι διευκολύνσεις για τα μικρά σκάφη, η εναλλαγή ηρεμίας και κοσμικής ζωής, η ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, η ξενοδοχειακή υποδομή, η ποικιλία στην κουζίνα και τη διασκέδαση, το εύρος των αθλητικών δραστηριοτήτων, τα πλούσια πολιτιστικά και οικολογικά ενδιαφέροντα, η λειτουργία οργανωμένης αγοράς και η ποικιλία των οικισμών που περιβάλλουν τις ακτές.

Το μήκος του θαλασσινού μετώπου:
16 οργανωμένες ακτές, με διαφορετικά χαρακτηριστικά η κάθε μία, απλώνονται διαδοχικά σε μήκος 70 χιλιομέτρων, επιτρέποντας στον επισκέπτη να αντλήσει όλα τα οφέλη από διαφορετικούς, γειτονικούς τόπους και εξασφαλίζοντας μεγάλη γκάμα επιλογών.

Η αμμουδιά: Οι ακτές της Πιερίας διαθέτουν πλατιά αμμουδιά με πλούσια χρυσή άμμο.

Η θάλασσα: Οι ακτές της Πιερίας διαθέτουν γαλάζια και καθαρή θάλασσα, ρηχή και ασφαλή για κάθε ηλικία.

Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας: Ενώ χαίρεται την ακτή και τη θάλασσα, ο επισκέπτης έχει ταυτοχρόνως τη δυνατότητα να βρεθεί, σε ελάχιστο χρόνο, στους δροσερούς οικισμούς και τις σκιερές τοποθεσίες των ορεινών όγκων, που απλώνονται δίπλα στις ακτές και να χαρεί τις γραφικές διαδρομές τους.

Η εναλλαγή του τοπίου: Δίπλα στη θάλασσα εναλλάσσονται πευκώνες, άλση, εκτεταμένες παραλίες ή απομονωμένοι όρμοι, έτσι ώστε ο επισκέπτης μπορεί να διαλέξει το τοπίο που προτιμά.

Η εύκολη πρόσβαση: Τρεις παράλληλοι δρόμοι, λεωφορειακές και σιδηροδρομικές γραμμές καθιστούν τη μετακίνηση ζήτημα επιλογής.

Οι διευκολύνσεις για τα μικρά σκάφη: Οργανωμένα λιμάνια προσφέρονται για μικρά σκάφη.

Η εναλλαγή ηρεμίας και κοσμικής ζωής: Στις 16 διαδοχικές ακτές, ευνοούνται όλοι οι τύποι διακοπών, από την ήρεμη οικογενειακή διαβίωση μέχρι την έντονη νυχτερινή ζωή.

Η ποικιλία χλωρίδας και πανίδας: Από τους γλάρους και τα θαλασσοπούλια στις ακτές ως τις σπάνιες μορφές ζωής στους υδροβιότοπους.

Η δοκιμασμένη ξενοδοχειακή υποδομή: Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να διαλέξει ανάμεσα σε όλους τους τύπους διαμονής, από πλήρη ξενοδοχειακά συγκροτήματα, πανσιόν, ενοικιαζόμενα δωμάτια, bungalows, και οργανωμένα κάμπινγκ.

Η ποικιλία στην κουζίνα: Στις ακτές της Πιερίας παραδοσιακές ταβέρνες, άνετα εστιατόρια και άφθονα σνάκμπαρ, προσφέρουν όλους τους τύπους διατροφής.

Η ποικιλία στη διασκέδαση: Ο επισκέπτης της Πιερίας έχει να διαλέξει ανάμεσα σε εκδρομές, περιπάτους, πολιτιστική ζωή, νυχτερινή έξοδο και πολλά άλλα είδη διασκέδασης.

Η ποικιλία στον αθλητισμό: Κολύμβηση, αλεξίπτωτο θάλασσας, wind surfing, θαλάσσιο ποδήλατο, ιστιοπλοΐα, καταδύσεις και σχεδόν όλες οι μορφές αθλητισμού που συνηθίζονται σε τουριστικά κέντρα προσφέρονται στις ακτές της Πιερίας.

Πολιτιστικά ενδιαφέροντα: Πολύ κοντά στα θέρετρα της ακτής διοργανώνονται πολιτιστικές δραστηριότητες διεθνούς εμβέλειας, λειτουργούν αρχαιολογικοί τόποι παγκόσμιας σημασίας, απλώνονται παραδοσιακοί οικισμοί με σημαντικά δείγματα βυζαντινής και μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής.
Οικολογικά ενδιαφέροντα: Στην παραθαλάσσια διαδρομή των 70 χιλιομέτρων συναντά κανείς εκτεταμένους υδροβιότοπους, περιοχές με οικολογική σημασία. Όλα αυτά προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες στους επισκέπτες.

Η λειτουργία πλήρους αγοράς: Οι διακοπές ομορφαίνουν με τα ψώνια. Κατά μήκος της ακτής λειτουργεί πλήρης αγορά, για όλες τις επιθυμίες και τις οικονομικές δυνατότητες των επισκεπτών.

Η ποικιλία των οικισμών: Οι ακτές περιβάλλονται από ενδιαφέροντες οικισμούς, που ποικίλλουν από νεότερα ψαροχώρια μέχρι μικρές ιστορικές πόλεις και μονές, που το παρελθόν τους χάνεται στα μεσαιωνικά χρόνια.

 

Οι παραλίες της Πιερίας:


check mark png 45010Παραλία Μεθώνης - Νέα Αγαθούπολης
batch paralia agathoupoliΠεριοχή με φυσική ομορφιά και γραφικότητα που βρίσκεται δίπλα στο Δέλτα του Αλιάκμονα. Η περιοχή με τη φυσική ομορφιά και τη γραφικότητα της σας υπόσχεται ήρεμες διακοπές, χαλάρωση και ξεγνοιασιά. Όμορφη, αμμώδη ακτή, βραβευμένη με τη Γαλάζια Σημαία της Ευρώπης. Εδώ οι διακοπές μπορούν να συνδυαστούν με την εμπειρία του διεθνώς αναγνωρισμένου υδροβιότοπου. Στη Νέα Αγαθούπολη βρίσκεται το θεματικό περίπτερο του υδροβιότοπου, από το οποίο οργανώνονται επισκέψεις στο έλος της Αγαθούπολης, στο υπόλοιπο τμήμα του Δέλτα, αλλά και στην Αλυκή Κίτρους. Για τη διαμονή σας μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε Ξενοδοχεία, Ενοικιαζόμενα δωμάτια και ένα οργανωμένο Camping που θα σας φιλοξενήσουν και θα σας προσφέρουν αξέχαστες διακοπές. Οι περιοχή εἰναι πολύ γνωστή και για τις εξαιρετικές ψαροταβέρνες της, που διατηρούν την γαστρονομική παράδοση της Πιερίας. Απέχει 26 χλμ από την Κατερίνη και η πρόσβαση γίνεται μέσω του Εθνικού Αυτοκινητόδρομου Ε75 (Κόμβος Νέας Αγαθούπολης), της Παλιάς Εθνικής Οδού Κατερίνης - Θεσσαλονίκης (Κόμβος Μεθώνης) και της παραλιακής επαρχιακής οδού Ολυμπιακής Ακτής - Νέας Αγαθούπολης.

 

check mark png 45010 Παραλία Μακρυγιάλου

batch paralia makrigialouΑμμώδης οργανωμένη ακτή με πανοραμική θέα στο Θερμαϊκό κόλπο. Η περιοχή διαθέτει μια από τις σημαντικότερες μυδοκαλλιέργειες της Ελλάδας και, φυσικά, πλήθος από γραφικές ψαροταβέρνες, που προσφέρουν παραδοσιακή μαγειρική των παραγόμενων στην περιοχή οστράκων, καθώς και τουριστική υποδομή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Απέχει 22 χλμ από την Κατερίνη και η πρόσβαση γίνεται μέσω του Εθνικού Αυτοκινητόδρομου Ε75 (Κόμβος Νέας Αγαθούπολης), της Παλιάς Εθνικής Οδού Κατερίνης - Θεσσαλονίκης (Κόμβος Μακρυγιάλου) και της παραλιακής επαρχιακής οδού Ολυμπιακής Ακτής - Νέας Αγαθούπολης.

 

check mark png 45010Παραλία Αη Γιάννη

batch paralia ai gianni Γραφική ακτή με χρυσή άμμο, δίπλα στην οργανωμένη ακτή του Μακρυγιάλου, ανάμεσα σε καταπράσινους παραθαλάσσιους λόφους, ο επισκέπτης που αναζητά τη γραφικότητα θα ανακαλύψει την χρυσή ακτή του Αη Γιάννη, στην οποία μπορείτε να απολαύσετε την ηρεμία του τοπίου.

 

 

 

 

check mark png 45010Παραλία Πύδνας

batch paralia pydnasΟργανωμένη ακτή με χρυσαφένια αμμουδιά πολύ κοντά στην Αρχαία Πύδνα. Δίπλα στη ακτή της Πύδνας βρίσκεται η ήσυχη και απομονωμένη γραφική ακτή στη Κούτσουρο. Ο επισκέπτης δεν μπορεί να φαντασθεί ότι πολύ κοντά στην αμμουδιά απλώνονται τα ερείπια βυζαντινών οχυρωμάτων, που τον περιμένουν να τα εξερευνήσει. Απέχει 21 χλμ από την Κατερίνη και η πρόσβαση γίνεται μέσω του Εθνικού Αυτοκινητόδρομου Ε75 (Κόμβος Κορινού ή Νέας Αγαθούπολης), της Παλιάς Εθνικής Οδού Κατερίνης - Θεσσαλονίκης (Κόμβος Αλυκών Κίτρους ή Μακρυγιάλου) και της παραλιακής επαρχιακής οδού Ολυμπιακής Ακτής - Νέας Αγαθούπολης.check mark png 45010Παραλία Αλυκή Κίτρους

batch alykes kitrousΑμμώδης ακτή πολύ κοντά στην λιμνοθάλασσα της Αλυκής Κίτρου. Διαθέτει λιμάνι με αγκυροβόλιο για τα μικρά σας σκάφη, καθώς και πλήρεις τουριστικές υποδομές. Απέχει 20 χλμ από την Κατερίνη και η πρόσβαση γίνεται μέσω του Εθνικού Αυτοκινητόδρομου Ε75 (Κόμβος Κορινού ή Νέας Αγαθούπολης), της Παλιάς Εθνικής Οδού Κατερίνης - Θεσσαλονίκης (Κόμβος Αλυκών Κίτρους ή Μακρυγιάλου) και της παραλιακής επαρχιακής οδού Ολυμπιακής Ακτής - Νέας Αγαθούπολης.

 

 check mark png 45010Παραλία Κορινού

batch paralia korinouΗ Παραλία Κορινού είναι παράλιο χωριό του δήμου Κατερίνης στο Νομό Πιερίας. Απέχει 8 χλμ. από την Κατερίνη και αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό στην Πιερία. Διαθέτει πλατιά αμμώδη ακτή μήκους πολλών χιλιομέτρων με λεπτή άμμο και ρηχή θάλασσα και βραβεύεται επί σειρά ετών με τη Γαλάζια σημαία. Η Παραλία Κορινού έχει υψόμετρο 1 μέτρο από την επιφάνεια της θάλασσας και πληθυσμό 56 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Υπάρχει σύνδεση με το αστικό λεοφορείο Κατερίνης κάθε ώρα με Παραλία και Ολυμπιακή ακτή, όπως επίσης και σύνδεση με την Κατερίνη κάθε ώρα με το Κτελ Πιερίας. Η παραλία Κορινού απέχει 8 χλμ. από την Κατερίνη και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς στην Πιερία. Διαθέτει πλατιά αμμώδη ακτή μήκους πολλών χιλιομέτρων με λεπτή, καθαρή άμμο και ρηχή θάλασσα και βραβεύεται επί σειρά ετών με τη Γαλάζια σημαία.

 

check mark png 45010Παραλία Κατερίνης

batch paralia katerinisΚοσμοπολίτικη ακτή, με έκταση πολλών χιλιομέτρων, με λεπτή, καθαρή άμμο και ρηχή θάλασσα. Κατακλύζεται κάθε καλοκαίρι από μεγάλο αριθμό τουριστών. Μία χρυσή ακτή, πάνω από 100 ξενοδοχεία, δεκάδες beach bars και ένα «ιστορικό» κλαμπ υπόσχονται μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και ξεφαντώματος.
Σε απόσταση λιγότερη της ώρας από τη Θεσσαλονίκη, στους πρόποδες του Ολύμπου, βρίσκεται η Παραλία Κατερίνης, που με τη χρυσή ακτή της, την πληθώρα επιλογών για διασκέδαση και την έντονη ζωή της δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κορυφαίους – νησιωτικούς και μη – θερινούς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας.

Με «όπλο» τις χαμηλές τιμές διαμονής (η μέση τιμή διανυκτέρευσης είναι 50 ευρώ για δίκλινο δωμάτιο), την εύκολη πρόσβαση μέσω της Εθνικής Οδού και τον «παλμό» που δίνουν οι χιλιάδες ξένοι τουρίστες (κατά κύριο λόγο Βαλκάνιοι) η Παραλία Κατερίνης αποτελεί μια ιδανική επιλογή για τους βορειοελλαδίτες – και όχι μόνο – νέους που θέλουν να ξεφαντώσουν οικονομικά φέτος το καλοκαίρι.

Στα τρία χιλιόμετρα της ακτής στην Παραλία Κατερίνης (που κάθε χρόνο παίρνει γαλάζια σημαία) λειτουργούν δεκάδες beach bars, τα οποία «βουλιάζουν» τα Σαββατοκύριακα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία ημέρα του Αυγούστου βρίσκονται στην περιοχή πάνω από 50.000 λουόμενοι.

Οι επισκέπτες της Παραλίας, αφού κάνουν τη βουτιά τους στα καταγάλανα νερά, έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν ποιοτικό και κυρίως οικονομικό φαγητό σε κάποια από τις ταβέρνες και εστιατόρια, που προσφέρουν κάθε είδους πιάτα με εκλεκτά τοπικά προϊόντα και θαλασσινά που ψαρεύουν οι ψαράδες της περιοχής.

Μετά το φαγητό και αφού κάνουν τη βόλτα τους στον κεντρικό πεζόδρομο του οικισμού για ψώνια σε κάποιο από τα πολλά τουριστικά καταστήματα, έρχεται η ώρα του... ξεφαντώματος. Ξεκίνημα για κοκτέιλ δίπλα στο κύμα για «ζέσταμα» και η συνέχεια στο ιστορικό πλέον κλαμπ «Gold» που κλείνει φέτος 20 χρόνια λειτουργίας και διοργανώνει πλήθος events με γνωστούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες προσφέροντας ξέφρενο χορό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι λάτρεις του πολιτισμού μπορούν να συνδυάσουν τη διασκέδασή τους με συμμετοχή σε πλήθος δρώμενων, όπως το Φεστιβάλ των Μουσών, που διοργανώνεται για πρώτη χρονιά στην Παραλία, το Φεστιβάλ Ολύμπου, αλλά και το Φεστιβάλ Φολκλόρ.

Αξιοσημείωτο είναι πως στην Παραλία Κατερίνης όλα τα «hot» μέρη βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής μεταξύ τους, χωρίς να χρειάζεται αυτοκίνητο. Είναι ενδεικτικό πως το πιο απομακρυσμένο σημείο της περιοχής απέχει μόλις 400-500 μέτρα από τη θάλασσα.

Στην περιοχή λειτουργούν περί τα 170 ξενοδοχεία, από τα οποία τα 110 είναι μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας Κατερίνης (σύνολο περίπου 5.000 κλίνες), καθώς και περίπου 190 επιχειρήσεις παροχής ενοικιαζόμενων δωματίων (περίπου 8.000 κλίνες). Σύνολο, δηλαδή, τουλάχιστον 13.000 κλίνες σε έναν προορισμό καθαρά τουριστικό, καθώς οι μόνιμοι κάτοικοί του μόλις μετά βίας ξεπερνούν τους 1.000.

Σε ό,τι αφορά τις εθνικότητες των τουριστών που επιλέγουν την Παραλία Κατερίνης για τις διακοπές τους, τη μερίδα του λέοντος (περίπου 30%) κατέχουν οι Σέρβοι και ακολουθούν οι Ρουμάνοι (20%) και οι Βούλγαροι (15%), ενώ οι υπόλοιποι τουρίστες προέρχονται από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Πολωνία. Η πλειονότητα τους είναι οικογένειες με παιδιά, που μένουν κατά μέσο όρο 5-7 ημέρες.

Οι περισσότεροι Έλληνες, όπως και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (πχ Χαλκιδική) επιλέγουν την αυθημερόν εκδρομή, χωρίς διανυκτέρευση. Ωστόσο, η Ένωση Ξενοδόχων της περιοχής απευθύνει κάλεσμα την ελληνική νεολαία να επισκεφθεί για ένα τριήμερο την Παραλία Κατερίνης, να γνωρίσει τη μοναδική φιλοξενία των κατοίκων και να «παρτάρει» μέχρι το πρωί.

Μία δοκιμή θα σας πείσει ότι η Παραλία Κατερίνης είναι ένας «καυτός» καλοκαιρινός προορισμός για μία ολιγοήμερη απόδραση και σίγουρα θα την επισκεφθείτε ξανά.

 

 check mark png 45010Παραλία Ολυμπιακής Ακτής

batch olympic beachΗ Ολυμπιακή Ακτή βρίσκεται στο κέντρο του Νομού Πιερίας και ανήκει διοικητικά στο Δήμο Κατερίνης. Πρόκειται για μία απέραντη αμμώδη ακτή, μήκους 4 χιλιομέτρων, με καθαρά γαλανά νερά και μαγευτική θέα στο Θερμαϊκό κόλπο του Αιγαίου. Έχει λεπτή και καθαρή χρυσή άμμο και τα νερά της είναι ρηχά χωρίς μεγάλα κύματα γεγονός που την καθιστά ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά. Η παραλία είναι πλήρως οργανωμένη, με όλες τις τουριστικές υποδομές και κυριαρχεί ένα κοσμοπολίτικο περιβάλλον.

Στην Ολυμπιακή Ακτή θα βρείτε ξαπλώστρες και ομπρέλες προς ενοικίαση, beach bars, ναυαγοσωστική βάση, ντουζ, πρόσβαση για άτομα με αναπηρία, χώρους parking, ιατρείο και εγκαταστάσεις για τους φίλους των σπορ : γήπεδο beach volley, γήπεδο ποδοσφαίρου, θαλάσσιο σκι, τζεκ σκι, θαλάσσιο ποδήλατο, αλεξίπτωτο θαλάσσης, κανό, ιστιοπλοΐα κ.ά. Βραβεύεται κάθε χρόνο με τη γαλάζια σημαία της Ευρώπης και κατακλύζεται κάθε καλοκαίρι από πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών.

Στη γύρω περιοχή θα βρείτε αρκετά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και όλων των ειδών τα καταστήματα. Αποτελεί λοιπόν ένα μοναδικό προορισμό στη Βόρεια Ελλάδα με εύκολη πρόσβαση. Απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από την Κατερίνη και η πρόσβαση γίνεται από τον Εθνικό Αυτοκινητόδρομο Ε75 (κόμβος Κατερίνης) και την παραλιακή επαρχιακή οδό Νέας Αγαθούπολης – Ολυμπιακής Ακτής. Μπορείτε να επισκεφτείτε την παραλία από τη Θεσσαλονίκη είτε οδικώς με δικό σας όχημα είτε με το σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης – Κατερίνης

 

check mark png 45010 Παραλία Λιτοχώρου

batch plaka litochorouΑκτή που συνδυάζει βράχια και βότσαλα μέσα σε γραφικούς φυσικούς όρμους και πλατιές χρυσαφένιες αμμουδιές με διάφανη γαλανή θάλασσα. Βρίσκεται πολύ κοντά στον Όλυμπο και βραβεύεται κάθε χρόνο με τη Γαλάζια σημαία της Ευρώπης.

Για τη διαμονή σας λειτουργεί μεγάλος αριθμός οργανωμένων camping και επιπλωμένων δωματίων και διαμερισμάτων. Ψαροταβέρνες με ολόφρεσκα ψάρια και εστιατόρια με ποικίλες γεύσεις περιμένουν να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες μεσημέρι και βράδυ.

Η περιοχή προσφέρεται για κάθε τύπο διακοπών, καθώς διαθέτει έντονη νυχτερινή διασκέδαση στα πολυάριθμα bar και club με ελληνική και ξένη μουσική. Απέχει 20 χιλ. από την Κατερίνη, με εύκολη πρόσβαση μέσω του Εθνικού Αυτοκινητόδρομου Ε75 (κόμβος Λιτοχώρου) και του Σιδηρόδρομου (Σταθμός Λιτοχώρου).

 

check mark png 45010Παραλία Παντελεήμωνα

batch paralia panteleimonosΣτρίβοντας κανείς από την εθνική στο ύψος του κάστρου προς τα παράλια, φτάνει στην παραλία του Νέου Παντελεήμωνα. Για τους μη γνωρίζοντες, στην περιοχή υπάρχουν πολλά κάμπινγκ. Έχοντας παραθερίσει ορισμένα καλοκαίρια στην περιοχή, κυρίως στα κάμπινγκ, μπορώ να πω ότι ο συνδυασμός βουνού, θάλασσας, πράσινου και του κάστρου είναι κάτι μοναδικό. Από τη μία μεριά βρίσκεται ο Όλυμπος με τις ψηλές, απότομες κορφές, καταπράσινος και ενίοτε συννεφιασμένος. Από την άλλη το Αιγαίο με ανοιχτή και καθαρή θάλασσα, ενώ με καλό καιρό φαίνεται η Χαλκιδική. Στο σκηνικό προστίθενται επίσης τα δέντρα που φτάνουν μέχρι κάτω στη θάλασσα, κυρίως λεύκες και πλατάνια, ενώ κοιτώντας κανείς δεξιά βλέπει το καλοδιατηρημένο ενετικό κάστρο του Πλαταμώνα. Η παραλία είναι αμμώδης, ενώ εκεί που σκάει το κύμα υπάρχει βότσαλο. Τα νερά είναι σχετικά βαθιά και καθαρά.

Η παραλία Νέου Παντελεήμονα έχει σχετική δροσιά και το καλοκαίρι. Επειδή ο καιρός στον Όλυμπο μπορεί να είναι απρόβλεπτος, καλού-κακού προετοιμαστείτε για καμιά καλοκαιρινή μπόρα. Μια ζακέτα και ένα ζευγάρι κλειστά παπούτσια αρκούν.

Διαμονή

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστή σε αρκετό κόσμο που κάνει κάμπινγκ. Υπάρχουν αρκετά κάμπινγκ στην περιοχή από το κάστρο μέχρι και την Σκοτίνα, που είναι το κομμάτι που αναφέρεται ως παραλία Νέου Παντελεήμονα. Τα κάμπινγκ ποικίλουν σε μέγεθος, ανέσεις, ενώ η σκιά είναι στα περισσότερα αρκετά καλή. Προσωπικά έχω μείνει σε 3 από αυτά, Αρίων, Εσπερίδες και Ηράκλεια (αρχαίο όνομα της περιοχής). Σχετικές αξιολογήσεις βρίσκει κανείς στο e-camping.gr. Κάποιες βασικές ανέσεις παρέχουν όλα τα κάμπινγκ, όπως ηλεκτρισμό, νερό, τουαλέτες, πάρκινγκ. Ορισμένα διαθέτουν μίνι μάρκετ, εστιατόριο ή και beach bar.

Κάποια έχουν και ενοικιαζόμενα δωμάτια εντός του χώρου του κάμπινγκ, καλή λύση για όσους θέλουν την άνεσή τους. Υπάρχουν επίσης και ξενοδοχεία υψηλού επιπέδου για κάποιον που επιθυμεί κάτι διαφορετικό.
Η περιοχή ήταν γνωστή ανέκαθεν σε παραθεριστές από Βαλκάνια και κεντρική Ευρώπη, χρόνια πριν την ανακαλύψουν οι ημεδαποί. Μετά τη λήξη των πολέμων στην πάλαι πότε Γιουγκοσλαβία έρχονται στην περιοχή αρκετοί Γερμανοί, Αυστριακοί, Βούλγαροι, Σκοπιανοί, Τσέχοι, Πολωνοί και άλλοι.

Το μέρος είναι ιδανικό κυρίως για οικογένειες και παραθεριστές που θέλουν να έρθουν σε επαφή με τη φύση, καθώς και για όσους επιθυμούν να κάνουν σχετικά οικονομικές διακοπές. Υπάρχουν πολλές οικογένειες που παραθερίζουν χρόνια με σκηνές και τροχόσπιτα στην περιοχή, οι λεγόμενοι «μόνιμοι». Επειδή συνήθως τα καλά σημεία με σκιά είναι περιζήτητα, φροντίστε να έρθετε νωρίς.
Φαγητό-διασκέδαση

Στην περιοχή βρίσκονται αρκετοί φούρνοι, εστιατόρια, σουπερμάρκετ, φαστφουντάδικα και beach bars. Ειδικά τα τελευταία χρόνια ενώ η περιοχή ήταν αρκετά ήσυχη, έχει αρχίσει να γίνεται πολυσύχναστη εξαιτίας καταστημάτων που ανοίγουν, εντούτοις υπάρχουν ακόμη ήσυχες γωνιές.

Προσωπικά προτείνω την ταβέρνα Castello στην πλατεία στον Νέο Παντελεήμονα (πολύ καλά κρέατα και χειροποίητα γλυκά) και την ψαροταβέρνα Δελφίνι δίπλα στο κάστρο. Ειδικά την δεύτερη είναι λίγο δύσκολο να την βρει κανείς. Παίρνετε τον δρόμο από παραλία Παντελεήμονα για Πλαταμώνα που περνάει δίπλα από το κάστρο. Όταν κατεβείτε, βρίσκεστε πάνω στην ταβέρνα Κύματα (αρκετά καλό φαγητό σε κυριλέ περιβάλλον). Προχωράτε αριστερά, περνάτε τις γραμμές και βρίσκεστε σε ένα γραφικό ταβερνάκι με ωραίο φρέσκο ψαράκι σε λογικές τιμές. Καλό θα είναι να είστε εκεί λίγο πριν βγει το φεγγάρι ώστε να απολαύσετε το φαγητό μετά θέας.

Εκδρομές – Δραστηριότητες

Ο Παντελεήμονας προσφέρεται για αρκετές κοντινές εκδρομές. Για νυχτερινή ζωή μπορεί κανείς να πάει σε λιγότερο από 5’στον Πλαταμώνα χωρίς να βγει στην εθνική οδό. Εκεί υπάρχουν πολλά μπαράκια και κάποια clubs. Κοντά είναι επίσης ο Νέος Παντελεήμονας, ο παραδοσιακός οικισμός του Παλιού Παντελεήμονα, το Δίον, το Λιτόχωρο, η Λεπτοκαρυά και άλλα. Έχει την ευχέρεια κανείς να διαλέξει βουνό ή θάλασσα. Προτεινόμενες δραστηριότητες είναι η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο στο Δίον όπως επίσης και η παρακολούθηση παράστασης στο αρχαίο θέατρο, ανάβαση στον Όλυμπο, συναυλίες στο κάστρο του Πλαταμώνα, πτήση με παραπέντε από τις πλαγιές του Ολύμπου στην παραλία.

Παλιότερα το τρένο περνούσε από την παραλία μέσα από το κάστρο, πλέον η γραμμή έχει υπογειοποιηθεί. Οι πιο κοντινές στάσεις είναι στους Νέους Πόρους Πιερίας και στην Λεπτοκαρυά. Υπάρχει και αυτοκίνητο-τρενάκι που ενώνει Νέους Πόρους και Λεπτοκαρυά με ενδιάμεσες στάσεις Πλαταμώνα, Παντελεήμονα και Σκοτίνα. Το τούνελ κάτω από το κάστρο απ’όπου περνούσε παλιά το τρένο είναι προσβάσιμο με τα πόδια. Δείτε το σαν μια μικρή περιπέτεια, πέντε λεπτά περπάτημα ενώ έχει φωτισμό που επαρκεί. Υπάρχουν σκέψεις για μελλοντική αξιοποίησή του, προς το παρόν είναι διατηρητέο μαζί με τους σχετικούς πυργίσκους.

 

check mark png 45010Παραλία Σκοτίνας

batch paralia skotinasΗ Παραλία Σκοτίνας είναι παραθαλάσσιος οικισμός με 67 μόνιμους κατοίκους συνορεύει με την Παραλία του Αγίου Παντελεήμονα (Κάστρο), απέχει 2 χιλιόμετρα από τη Σκοτίνα (κύριος οικισμός) και 5 χιλιόμετρα από τη Λεπτοκαρυά ο οποίος προσελκύει παραθεριστές κυρίως από την Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι από ιδρύσεως του θεσμού των γαλάζιων σημαιών της ΕΕ η αμμουδερή Παραλία Σκοτίνας βραβεύεται ανελλιπώς κάθε καλοκαίρι. Στην κατασκήνωση "Όλυμπος" έγινε, με την συμμετοχή 1.620 αυτοκινήτων, η 9η παγκόσμια συνάντηση των φίλων του αυτοκινήτου DCV ΤΟ 1999.Βρίσκεται πολύ κοντά στον παλαιό οικισμό της ’νω Σκοτίνας όπου υπάρχουν πετρόχτιστα σπίτια του 17ου-18ου αιώνα, η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (14ος αι.) με μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο και η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1862) στην πλατεία του οικισμού.

Ακτή με χρυσή άμμο, βραβευμένη με τη Γαλάζια σημαία της Ευρώπης, στους πρόποδες του Ολύμπου.

Διαθέτει Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping και το πρώην Camping του Ε.Ο.Τ., σημερινό Διεθνές Κέντρο Νεολαίας «Όλυμπος». Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα των Βαλκανίων όπου το καλοκαίρι πραγματοποιείται το Μουσικό Φεστιβάλ νέων και το Βαλκανικό Φεστιβάλ νέων με συναυλίες μουσικής και χορού από νέους καλλιτέχνες.

Τα Εστιατόρια των Ξενοδοχείων, τα ουζερί, τα σνακ-μπαρ, καθώς και άλλα μέσα εστίασης φροντίζουν για τη γευστική διατροφή σας.

Απέχει 32 χιλ. από την Κατερίνη, με εύκολη πρόσβαση από τον Εθνικό Αυτοκινητόδρομο Ε75 (κόμβος Σκοτίνας) και τον Σιδηρόδρομο (σταθμός Σκοτίνας)

 

check mark png 45010Παραλία Πλαταμώνα

batch kastro platamonaΣτη σκιά του «βουνού των Θεών», του Όλυμπου, με το όμορφο κάστρο του να δεσπόζει, είναι μια επιλογή για εκδρομές και διακοπές όλο τον χρόνο, καθώς συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα και το πράσινο της φύσης με το μπλε του Αιγαίου.

Η παραλία του Πλαταμώνα είναι μεγάλη και πλατιά- λέγεται μάλιστα πως από αυτό το χαρακτηριστικό της ίσως πήρε και η περιοχή το όνομά της. Η φύση είναι στα καλύτερά της, με πλούσια βλάστηση να πλαισιώνει την ακτή, καθαρά νερά και ευχάριστη ακρογιαλιά με άμμο και βότσαλα, και δεν είναι τυχαίο που κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών την επιλέγουν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Τουριστικά η περιοχή είναι πολύ ανεπτυγμένη, με καταλύματα, εστιατόρια αλλά και οργανωμένες παροχές πάνω στην παραλία. Πολλές ευκαιρίες θα βρουν και οι λάτρεις των θαλάσσιων σπορ.

Το ατού του Πλαταμώνα είναι αναμφίβολα η θέα του, καθώς, εκτός από την εντυπωσιακή θάλασσα, στην «πλάτη» του έχει το Κάστρο του και φυσικά τον Όλυμπο. Στο λιμανάκι του αγκυροβολούν τα σκάφη και οι επισκέπτες απολαμβάνουν το φαγητό και τον καφέ τους.

Με αφετηρία τον Πλαταμώνα, έχουν δε την ευκαιρία να γνωρίσουν την ευρύτερη περιοχή που προσφέρει πολλές επιλογές, όπως τους Νέους Πόρους, στα νότια και τον οικισμό του Παλιού Παντελεήμονα, με την εκπληκτική θέα.

 

check mark png 45010Παραλία Πόρρων

batch Neoi Poroi beachΠλατιά αμμώδης ακτή με θέα τον Όλυμπο, βραβεύεται επί σειρά ετών με τη Γαλάζια Σημαία της Ευρώπης. Οργανωμένη και ασφαλής, δίπλα σ’ έναν σημαντικό υδροβιότοπο, προσφέρεται για οικογενειακές διακοπές.

Βρίσκεται κοντά στον παραδοσιακό οικισμό των Παλαιών Πόρων όπου υπάρχουν πετρόχτιστα σπίτια του 17ου-18ουαιώνα, η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην πλατεία, ενώ μέσα στο δάσος πάνω από τον οικισμό δύο καταπληκτικά εκκλησάκια, των Αγίων Αποστόλων και της Ζωοδόχου πηγής.

Πολυσύχναστη κυρίως τους θερινούς μήνες διαθέτει άριστη υποδομή σε Ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια δίπλα στη θάλασσα για όλες τις προτιμήσεις.

Εστιατόρια, ψαροταβέρνες, ουζερί, σνακ-μπαρ και άλλα μέσα εστίασης προσφέρουν μια ποικιλία γεύσεων για κάθε επισκέπτη.

Καφέ-μπαρ, αναψυκτήρια, κλαμπ φροντίζουν για την ψυχαγωγία και τη διασκέδασή σας.
Απέχει 42 χιλ. από την Κατερίνη, με εύκολη πρόσβαση από τον Εθνικό Αυτοκινητόδρομο Ε75 (κόμβος Ν. Πόρων) και τον Σιδηρόδρομο και προαστιακό.

 
 

360city | Pieria

map hellas 210χ180

360city.gr

Επαγγελματικός & Τουριστικός Οδηγός Ν.Πιερίας. Βγες μπροστά από τον ανταγωνισμό, προβάλλοντας την επιχείρησή σου στο μεγαλύτερο online directory επιχειρήσεων στην Πιερία.

Home

Εταιρία:  360 CITY

Κινητό:  +30 6949099516

E-mail:  info@360city.gr

Ιστοσελίδα:  https://360city.gr

Copyright Pieria Guide © 2018 360city.gr | Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα | Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του 360city.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.