Ιστορική Επισκόπιση

Η αρχαία Πιερία βρίσκονταν στο νότιο άκρο της Κεντρικής Μακεδονίας, εκεί όπου βρίσκεται και σήμερα ο ομώνυμος νομός Πιερίας. Όρια είχε προς ανατολικά την δυτική παραλία του Θερμαϊκού κόλπου, προς δυτικά τα όρη Όλυμπος και Πιέρια, προς βορρά τον ποταμό Αλιάκμονα (από την έξοδο του στενού μεταξύ των Πιερίων όρεων και του Βερμίου μέχρι τον Θερμαϊκό κόλπο), και προς νότο την κοίτη του ποταμού Πηνειού (από τα Τέμπη μέχρι τις εκβολές του).

Ιστορική Επισκόπηση

batch istoriki episkopisi

Η Πιερία είναι ένας τόπος με έντονα τα σημάδια του ιστορικού παρελθόντος. Πέρασμα ανάμεσα στην Μακεδονία και την Θεσσαλία, στάθηκε από τα προϊστορικά χρόνια τόπος σημαντικός στις εξελίξεις αυτών των δύο μεγάλων περιοχών, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα.

Αυτό το σημαντικό ιστορικό βάρος της Πιερίας καταγράφεται ήδη από τα μυθικά χρόνια, καθώς τα δυό μεγάλα βουνά που την ορίζουν απέκτησαν από τα προϊστορικά, προελληνικά, χρόνια μεγάλο συμβολικό περιεχόμενο. Ο μεν Όλυμπος ήταν ο θρόνος των Τιτάνων και στην συνέχεια των Θεών· τα δε Πιέρια το βασίλειο των Μουσών. Το συμβολικό αυτό βάρος της Πιερίας την ακολούθησε και την σημάδεψε σε όλην την διαδρομή του αρχαίου κόσμου.

Στους πρόποδες των βουνών της και στα περάσματα από την Θεσσαλία προς την Μακεδονία, αναπτύχθηκαν μικροί ή μεγάλοι οικισμοί. Η ιστορία τους όμως ήταν πάντα συνδεδεμένη με τις τύχες της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Η ζωή τους, όσο και να διαταρασσόταν από τα συχνά περάσματα στρατεύματων και επιδρομέων, διατηρούσε πάντα τον επαρχιακό και ήρεμο χαρακτήρα της κι αυτό ελάχιστα άλλαξε μέσα στους αιώνες.

Αντίθετα, η γεωμορφολογία των βουνών της Πιερίας και ο πυκνά δασικός τους χαρακτήρας πρόσφεραν στους κατοίκους τους μιαν αίσθηση ελευθερίας και ασφαλούς απόστασης από τους ταραγμένους ιστορικά κάμπους. Έγιναν μάλιστα συχνά καταφύγιο των διωγμένων του κάμπου, που γύρεψαν στους λόγγους τους την ανεξαρτησία της ζωής του βουνού. Έτσι τα Πιέρια και ο Όλυμπος έγιναν κέντρα σημαντικά της κλεφταρματολικής παράδοσης.

Κι αυτή η παράδοση ανεξαρτησίας εγγράφηκε στις συνειδήσεις των κατοίκων τους μέχρι σήμερα. Κι αν πολλές φορές τα ορεινά χωριά πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος γι' αυτήν τους την ελευθεροφροσύνη, αυτό δεν μείωσε τον ανεξάρτητο χαρακτήρα των κατοίκων τους.

360city | Pieria

map hellas 210χ180

360city.gr

Επαγγελματικός & Τουριστικός Οδηγός Ν.Πιερίας. Βγες μπροστά από τον ανταγωνισμό, προβάλλοντας την επιχείρησή σου στο μεγαλύτερο online directory επιχειρήσεων στην Πιερία.

Home

Εταιρία:  360 CITY

Κινητό:  +30 6949099516

E-mail:  info@360city.gr

Ιστοσελίδα:  https://360city.gr

Copyright Pieria Guide © 2018 360city.gr | Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα | Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του 360city.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.