Φυσικό Περιβάλλον

Τα βουνά Όλυμπος, Πιέρια Όρη και Τίταρος, τα δάση και τα ποτάμια, οι παράκτιοι Υδροβιότοποι, οι πεδινές περιοχές και οι θαλάσσιες ζώνες αποτελούν το οικοσύστημα του Νομού Πιερίας. Όλα αυτά μαζί, αλλά και το καθένα ξεχωριστά, δείχνουν πως η Πιερία είναι ένας τόπος με πλούσιο φυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας και παρουσιάζει ξεχωριστή οικολογική και αισθητική αξία.

Φυσικό Περιβάλλον

batch fysiko perivalon

Βουνά μεγάλα και ονομαστά Όλυμπος, Πιέρια και Τίταρος με δάση πυκνά και πλούσια, ποτάμια, παράκτιοι υδροβιότοποι, εύφορες πεδινές περιοχές και εκτεταμένες θαλάσσιες ζώνες συνθέτουν το περιβαλλοντικό μωσαϊκό της Πιερίας. Ένας τόπος αληθινά πλούσιος περιβαλλοντικά, παρόλη την μικρή του έκταση. Ένας τόπος με ιδιαίτερη οικολογική και αισθητική αξία.

Τα τοπία εναλλάσσονται με εντυπωσιακό τρόπο και μαγεύουν τον επισκέπτη. Από τις απόκρημνες βραχώδεις πλαγιές του Ολύμπου στα πυκνοδασωμένα μονοπάτια των Πιερίων, όπου η παρουσία του νερού δίνει την αίσθηση μιας έκρηξης ζωής, κι από κει στις ήρεμες πεδιάδες που σβήνουν στην ατελείωτη ακτογραμμή, ο επισκέπτης έχει την εντύπωση ότι ζει μια σύνοψη της φυσικής ομορφιάς και του φυσικού μεγαλείου του τόπου μας.

Ο γεωφυσικός πλούτος της Πιερίας έχει το αντίστοιχό του στον βιολογικό της πλούτο. Η χλωρίδα της είναι από τις πιο πλούσιες στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, αφού τα βουνά της είναι αληθινά βοτανικά θησαυροφυλάκια. Μόνον ο Όλυμπος έχει πάνω από 1700 είδη φυτών (το 25% της ελληνικής χλωρίδας), από τα οποία τα 26 συναντώνται μόνο σε αυτόν σε όλον τον κόσμο.

Ανάλογος είναι και ο πλούτος της πανίδας της Πιερίας και μάλιστα ο ορνιθολογικός, καθώς η ποικιλία των ενδιαιτημάτων, όπου ψηλά βουνά γειτονεύουν με σημαντικούς υδροβιότοπους, την κάνει έναν τόπο ιδανικό για τα πουλιά.

Στην Πιερία ο λάτρης της φύσης θα βρει τον παράδεισό του· κι αυτός που ποτέ δεν συγκινήθηκε από την φυσική ομορφιά εδώ θα την γνωρίσει και θα την ερωτευτεί.

velos green 2ΦΑΡΑΓΓΙΑ

Φαράγγι Ενιπέα, Όλυμπος: Το μεγαλύτερο και κυρίαρχο φαράγγι του Ολύμπου, σχεδόν διχοτομεί το μυθικό βουνό. Ξεκινά από το Λιτόχωρο, ακριβώς στους πρόποδες του Ολύμπου, περιοχή των Μύλων, υψόμετρο 320μ και καταλήγει στη θέση Πριόνια υψόμετρο 1100μ. Η υψομετρική διαφορά ανάμεσα στις δυο άκρες του Φαραγγιού είναι 740μ. και το συνολικό μήκος του μονοπατιού είναι 9 χιλιόμετρα. Έχει αρκετή ποσότητα νερού ακόμα και το καλοκαίρι και χαρακτηρίζεται από τα ιδιαίτερα κρύα νερά του. Πάνω από τα Πριόνια η χαράδρα ονομάζεται Μαυρόλογγος, ενώ από τα Πριόνια και κάτω ξεκινάει ο διάσημος ποταμός Ενιπέας. Ανοιχτό φαράγγι που σε 4-5 περιπτώσεις αλλάζει απότομα η μορφολογία του και στενεύει, δίνοντας όμορφες εικόνες. Δίπλα του περνάει και το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4, που τον τέμνει σε αρκετά σημεία με όμορφα γεφυράκια. Αλλά και στο υπόλοιπο κομμάτι που είναι ανοιχτό έχει ψηλά και επιβλητικά τοιχώματα, άνω των 500 μέτρων πολλές φορές. Προς το τέλος εντυπωσιάζει και η ορθοπλαγιά της Ζηλνιάς με τις αναρριχητικές διαδρομές της.

Φαράγγι του Ορλιά: Βρίσκεται στον ανατολικό Όλυμπο, πάνω από το Δίον. Μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον με πλούσια βλάστηση και απόκρημνες πλαγιές, με εντυπωσιακούς καταρράκτες και πεντακάθαρες λίμνες. Αποτελεί το πιο δημοφιλές φαράγγι για καταρρίχηση στον Όλυμπο. Διανοίγεται σε κροκαλοπαγές, πράγμα σπάνιο αφού η συντριπτική πλειοψηφία των φαραγγιών στην Ελλάδα βρίσκεται σε ασβεστόλιθο. Καθ' όλη τη διάρκεια συναντάμε ιδιαίτερους σχηματισμούς βράχων μέσα στο ρέμα/φαράγγι καθώς και βραχοσκεπές κάθε μεγέθους στα τοιχώματα του. Σε δύο σημεία οι βραχοσκεπές βρίσκονται χαμηλά στο φαράγγι και είναι ιδιαίτερα μεγάλες και εντυπωσιακές. Υπάρχουν αρκετές βάθρες με το νερό να λιγοστεύει προοδευτικά, ενώ λίγο πριν την έξοδο το νερό συνεχίζει υπογείως κάτω από την αμμώδη και ομαλή κοίτη πλέον. Το ρέμα δεν έχει νερό τέλη καλοκαιριού.

Φαράγγι Αγίας Κόρης: Πρόκειται για άλλο ένα φαράγγι στον Όλυμπο. Βρίσκεται πάνω απο το χώριο Παλιά Βροντού και η πρόσβαση στην αρχή γίνεται με αυτοκίνητο απο δασικό χωματόδρομο. Το φαράγγι καταλήγει στην εκκλησία της Αγίας Κόρης. Τα νερά είναι πεντακάθαρα και η διαδρομή πνιγμένη στην χλωρίδα. Η σταθερή ροή των υδάτων επιτρέπει καταβάσεις καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο θρύλος λέει ότι η Αγία Κόρη ήταν ένα εκπληκτικής ομορφιάς κορίτσι που έζησε κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας. Ο Τούρκος Αγάς την ήθελε για γυναίκα του, και η ίδια για να σωθεί κατέφυγε στον Όλυμπο. Στο σημείο βρίσκεται σήμερα το εκκλησάκι και το άγιασμά της.

Φαράγγι Αραπλάκος: Και αυτό το φαράγγι βρίσκεται πάνω από το χωριό της Παλιάς Βροντούς. Ο Αραπλάκος είναι ένα όμορφο, ανοιχτό φαράγγι του Ολύμπου με νερά που τρέχουν όλο το χρόνο και αποτελείται από μια πολύ όμορφη διαδρομή που συνδυάζει κρυστάλλινα νερά με πλούσια βλάστηση.

Φαράγγι του Κακόλακου: Ξεκινά από το χωριό Ρητίνη και καταλήγει μετά από 23 χλμ. στο χωριό Βρία. Το δάσος του αρχικά αποτελείται από διάφορα φυλλοβόλα (κυρίως οξιές και καστανιές και δευτερευόντως σκλήθρα, καραγάτσια, φράξους, σφενδάμια κλπ.), γρήγορα όμως (με την εμφάνιση και κωνοφόρων) το δάσος γίνεται μικτό. Ο δρόμος του συνεχίζει πάντα δίπλα σε κάποια ρεματιά, η βλάστηση σε πολλά σημεία είναι τόσο πυκνή που θυμίζει ζούγκλα. Στη συνέχεια συναντάμε δύο μικρούς καταρράκτες και κατόπιν ένα μεγάλο καταρράκτη, ενώ αμέσως μετά το τοπίο αλλάζει διότι πλέον μπαίνουμε μέσα σε πανύψηλα έλατα, ένα σκηνικό που συνεχίζεται σχεδόν μέχρι τη Βρία.

velos green 2ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ

Καταρράχτες Ορλιάς: Στον ανατολικό Όλυμπο, δυτικά του Δίον υπάρχει το φαράγγι του Ορλιά όπου σχηματίζονται 9 καταρράκτες. Οι 5 πρώτοι καταρράκτες είναι συνεχόμενοι που καταλήγουν σε όμορφες λιμνούλες. Ο μεγαλύτερος φτάνει στα 17 μέτρα.

Καταρράκτης Κρεμαστός: Στα Πιέρια, στη διαδρομή προς Σαρακατσάνα, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, βρίσκεται ο υπέροχος καταρράκτης Κρεμαστός. Το ονομά του οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι ορατός από το δρόμο. Σε κάποιο σημείο το νερό του καταρράκτη χάνεται μέσα στη γη, και μετά από κάποια απόσταση βγαίνει ξανά στην επιφάνεια. Το ορατό τμήμα της ροής του είναι 30μ. και άλλο τόσο το αθέατο. Το Χειμώνα αυξάνονται οι ποσότητες του νερού και έτσι ο καταρράχτης γίνεται ορατός από τη Ρητίνη. Έχει απέραντη θέα στη Ρητίνη, τη Βρία, τον κάμπο της Κατερίνης και τον Θερμαϊκό. Η περιοχή προσφέρεται για αναρρίχηση.

Ο καταρράκτης Ρέμα Σωτήρη: Μόλις 4 χλμ από το Ελατοχώρι, στον δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται ο μικρός καταρράκτης «Ρέμα Σωτήρη». Η εικόνα που σχηματίζει ο πανέμορφος αυτός καταρράκτης με τη γύρω βλάστηση είναι μοναδικής ομορφιάς.

velos green 2ΠΟΤΑΜΙΑ- ΧΕΙΜΑΡΡΟΙ

Στο νομό υπάρχουν μικρά ποτάμια και χείμαρροι, που ξεκινούν από τον Όλυμπο και τα Πιέρια. Ο Αίσωνας ή Μαυρονέρι δέχεται τα νερά του Παπσιάρη και του Ίταμου, σχηματίζοντας τα Στενά της Πέτρας. Αλλοι μικροί ποταμοί είναι ο Βαφύρας, ο Ελικών (Ποτάκι), ο Μίτυς (κοντά στο Κίτρος), ο Λεύκος ή Πέλεκας και ο Απίλας (Πλαταμώνας). Στα βορειανατολικά χύνεται ο Αλιάκμονας. Υπάρχουν επίσης και άλλα ρέματα, όπως το Ρέμα Ουρλιά. Κοντά στις εκβολές του Αλιάκμονα σχηματίζεται ο όρμος της Μεθώνης και το ακρωτήριο Αχεράδα, στις εσωτερικές ακτές του οποίου βρίσκονται οι μεγάλες αλυκές του Κίτρους. Αλλα ποτάμια είναι η Ζηλιάνα, η Παλιορουμάνα, ο Ενιπέας, ο Γερακάρης και η Τοπινίτσα. Στο νότιο μέρος του νομού βρίσκεται ο Πηνειός.

velos green 2ΠΕΔΙΑΔΕΣ

Η Κατερίνη έχει την ομώνυμη και εύφορη πεδιάδα κατά μήκος των ακτών του Θερμαϊκού έκτασης 352 τετρ. χλμ. Η μεγάλη πεδιάδα της Κατερίνης βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα, από τις πλαγιές των βουνών μέχρι τη θάλασσα.

Οι Πεδινές Περιοχές του Πιερικού Οικοσυστήματος είναι κατ' εξοχήν οι χώροι όπου οι αγροτικοί, ημιαστικοί και αστικοί πληθυσμοί του Νομού αναπτύσσουν τις παραγωγικές τους δραστηριότητες. Το έδαφος, το κλίμα και το φυσικό τους περιβάλλον επηρεάζονται από τα βουνά, τη θάλασσα και τους υδροβιότοπους που την περιβάλλουν.

velos green 2ΔAΣΗ

Το Δάσος της Παλιάς Λεπτοκαρυάς ανήκει στον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου και τα προκαθορισμένα μονοπάτια πεζοπορίας δίνουν στον επισκέπτη μία μοναδική επαφή με τη φύση της κατοικίας των Αρχαίων Ελλήνων Θεών.

Τρία χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Λιτόχωρου, βρίσκεται το εντυπωσιακό ελατόδασος του Αϊ Γιάννη.

Το Δασικό σύμπλεγμα μεταξύ Σκοτεινών (Μόρνας)-Λιβαδίου-Φτέρης και Πλατανορέματος στα Πιέρια Ορη, καλύπτει μια έκταση 100.000 στρεμμάτων. Η οξιά του θεωρείται η καλύτερη της Ελλάδας και από τις καλύτερες παγκοσμίως. Το δάσος επίσης έχει δρύες, πλατάνια, καστανιές.

Χαρακτηριστικά για την ποικιλομορφία της βλάστησης των Πιερίων είναι τα φυλλοβόλα δάση οξιάς, δρυός, καστανιάς, πεύκου και ελάτης. Πλατάνια, σφενδάμια και λυγαριές σχηματίζουν μοναδικά άλση στις όχθες των χειμάρρων του βουνού.

360city | Pieria

map hellas 210χ180

360city.gr

Επαγγελματικός & Τουριστικός Οδηγός Ν.Πιερίας. Βγες μπροστά από τον ανταγωνισμό, προβάλλοντας την επιχείρησή σου στο μεγαλύτερο online directory επιχειρήσεων στην Πιερία.

Home

Εταιρία:  360 CITY

Κινητό:  +30 6949099516

E-mail:  info@360city.gr

Ιστοσελίδα:  https://360city.gr

Copyright Pieria Guide © 2018 360city.gr | Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα | Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του 360city.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.