Δήμος Δίου - Ολύμπου

Πληροφορίες σχετικά με τον Δήμο Δίου - Ολύμπου

Δήμος Δίου - Ολύμπου

 

Ο Δήμος Δίου & Ολύμπου είναι δήμος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος συστάθηκε την 1η Ιανουαρίου 2011 από τη συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Ανατολικού Ολύμπου, Δίου και Λιτοχώρου.

Πρωτεύουσά του είναι το Λιτόχωρο και ιστορική έδρα του το Δίον.

 

 

 

 Δημοτικές ενότητες και οικισμοί

Ο Δήμος Δίου - Ολύμπου διαιρείται σε τρεις δημοτικές ενότητες οι οποίες αντιστοιχούν στους τρεις καταργηθέντες δήμους. Πιο συγκεκριμένα (σε αγκύλες ο πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2001):
Ανατολικού Ολύμπου

Κοινότητα Λεπτοκαρυάς -- η Λεπτοκαρυά[ 4.225 ]
Κοινότητα Παντελεήμονος [ 1.187 ]

ο Παλαιός Παντελεήμονας [ 34 ]
ο Νέος Παντελεήμων [ 861 ]
η Παραλία Παντελεήμονος [ 292 ]

Κοινότητα Πλαταμώνος -- ο Πλαταμώνας [ 2.197 ]
Κοινότητα Πόρων [ 741 ]

οι Νέοι Πόροι [ 691 ]
ο Άγιος Δημήτριος Πόρων [ 29 ]
οι Παλαιοί Πόροι [ 21 ]

Κοινότητα Σκοτίνης [ 1.024 ]

η Σκοτίνα [ 957 ]
η Παλαιά Σκοτίνα [ 0 ]
η Παραλία Σκοτίνας [ 67 ]

 

Δίου

Κοινότητα Κονταριωτίσσης -- η Κονταριώτισσα [ 1.980 ]
Κοινότητα Αγίου Σπυρίδωνος -- ο Άγιος Σπυρίδωνας [ 1.558 ]
Κοινότητα Βροντούς -- η Βροντού [ 2.081 ]
Κοινότητα Δίου [ 1.554 ]

το Δίον[ 1.336 ]
τα Πλατανάκια [ 218 ]

Κοινότητα Καρίτσης -- η Καρίτσα 2.220 ]
Κοινότητα Νέας Εφέσου -- η Νέα Έφεσος [ 1.859 ]

 

Λιτοχώρου

Κοινότητα Λιτοχώρου [ 7.011 ]

το Λιτόχωρο [ 6.697 ]
τα Καλύβια Βαρικού [ 38 ]
ο Λιμένας Λιτοχώρου [ 38 ]
η Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου [ 26 ]
η Πλάκα Λιτοχώρου [ 212 ]

 

Πολιτισμός και αξιοθέατα
To κτήριο του Δημαρχείου του Δίου, στην τοπική έδρα του Δήμου, Κονταριώτισσα, το οποίο εξυπηρετούσε τον ευρύτερο Δήμο ως το 2011

Ο Δήμος παρουσιάζει ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, καθώς συνδέεται με την αρχαιότητα. Το αρχαίο θέατρο του Δίου και το Αρχαιολογικό Μουσείο του απηχούν την αρχαία ελληνική παράδοση. Στο δήμο βρίσκεται, πάνω στον άξονα της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, το καλοδιατηρημένο Κάστρο του Πλαταμώνα. Το κάστρο χτίστηκε από τους Ενετούς το 1204 απέναντι από το Νέο Παντελεήμονα, πάνω σε έναν μικρό λόφο, στους πρόποδες του Ολύμπου.

Εξέχουσα θέση στην πολιτιστική δραστηριότητα του Δήμου κατέχει το Φεστιβάλ του Ολύμπου, το οποίο διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι κυρίως στο χώρο του Δίου, με παραστάσεις αρχαίου δράματος και μουσικές συναυλίες.

Κάθε Ιούνιο διεξάγεται ο Μαραθώνιος του Ολύμπου, που είναι διεθνής αγώνας ορεινού τρεξίματος και την ίδια περίπου εποχή η νεολαία αλλά και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συρρέουν στο ρέμα της Αγίας Τριάδας, στην Παλαιά Βροντού, όπου γίνεται «ρίβερ πάρτι».

Ευρύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και το Βροντινό καρναβάλι, η Γιορτή του Αγρότη στην Καρίτσα, στα τέλη Σεπτεμβρίου και η αναβίωση εθίμων, όπως ο Οβρηός, στην Κονταριώτισσα.

Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει και πολλά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου, όπως το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κονταριώτισσα, το παλαιότερο μνημείο στο είδος του σε ολόκληρη την Πιερία (του 10ου αιώνα) και τους μεταβυζαντινούς ναούς του Αγίου Δημητρίου στις παρυφές του αρχαιολογικού χώρου στο Δίον, το Ναό του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου στη Νέα Έφεσο, τον Άγιο Νικόλαο στην Παλαιά Βροντού (περίπου 18ος αι.) και την Αγία Κόρη με το θαυματουργό αγίασμα.

Το Λιτόχωρο, που αποτελεί και την πρωτεύουσα του Δήμου, είναι δημοφιλής πόλη για εκείνους που επιθυμούν να ξεκινήσουν αναρρίχηση στον Όλυμπο, καθώς από εκεί ξεκινούν όλες οι προσπάθειες για την κατάκτηση της κορυφής του μυθικού βουνού. Στα βορειοδυτικά του Λιτοχώρου βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω.

Οι παραλίες του δήμου, βραβευμένες με τη γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, είτε Έλληνες είτε ξένους. Επίσης ένας σημαντικός λόγος για να επισκεφθεί κάποιος τον δήμο, είναι τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν κατά καιρούς ανακαλυφθεί στην περιοχή. Εικάζεται ότι στην περιοχή του άλλοτε Δήμου Ανατολικού Ολύμπου υπήρχαν και άνθησαν οι αρχαίες πόλεις Ηρακλεία και Λειβύθρα.

Υπάρχουν επίσης και οι παραδοσιακοί οικισμοί της παλαιάς Σκοτίνας ,του παλαιού Παντελεήμονα και των παλαιών Πόρων. Ο Παλαιός Παντελεήμων, σε υψόμετρο 700 μ., συγκροτείται κυρίως από παραδοσιακά και από ετοιμόρροπα σπίτια. Υπάρχουν δεκάδες εστιατόρια και αναψυκτήρια καθώς και παραδοσιακοί ξενώνες με πάνω από 150 κλίνες. Ο Παλαιός Παντελεήμων είναι από τους πρώτους οικισμούς της Ελλάδος που χαρακτηρίστηκαν παραδοσιακοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πλαταμώνας, η Παραλία Παντελεήμονος, οι Νέοι Πόροι, η Παραλία Σκοτίνης και η Λεπτοκαρυά διαθέτουν επαρκή καταλύματα: υπερπολυτελή ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ.

360city | Pieria

map hellas 210χ180

360city.gr

Επαγγελματικός & Τουριστικός Οδηγός Ν.Πιερίας. Βγες μπροστά από τον ανταγωνισμό, προβάλλοντας την επιχείρησή σου στο μεγαλύτερο online directory επιχειρήσεων στην Πιερία.

Home

Εταιρία:  360 CITY

Κινητό:  +30 6949099516

E-mail:  info@360city.gr

Ιστοσελίδα:  https://360city.gr

Copyright Pieria Guide © 2018 360city.gr | Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα | Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του 360city.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.