Οικισμοί & Αξιοθέατα

Η Πιερία είναι τόπος με μεγάλη φυσική και πολιτιστική ομορφιά. Στα βουνά της ο επισκέπτης θα συναντήσει τοπία μοναδικού κάλλους, γραφικά χωριά με θαυμάσια λαϊκή αρχιτεκτονική και μνημεία της λαϊκής θρησκευτικότητας, όπου οι κοινότητες του παρελθόντος, μέσα σε καιρούς δύσκολους, εξέφρασαν την αίσθησή τους του ωραίου και την πίστη τους στην ζωή.

Οικισμοί & Αξιοθέατα

batch oikismoi

Οικισμοί

Εκτός από την εκτεταμένη και τουριστικά αναπτυγμένη παραλιακή ζώνη της Πιερίας, ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να ανακαλύψει τα παραδοσιακά χωριά της ορεινής Πιερίας και να γνωρίσει την μοναδικής αξίας ομορφιά των Πιερίων και του Ολύμπου.

Ελατοχώρι
Χτισμένο στα 800 μ. υψόμετρο, 30 χλμ από την Κατερίνη, το γραφικό αυτό χωριό έχει καταστεί ένας πολυσύχναστος τουριστικός προορισμός χάρη στο χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής του, με πολλές και καλές τουριστικές υποδομές.Ανω Μηλιά
Πρόκειται για ιστορικό οικισμό, χτισμένο σε υψόμετρο 1000 μ., μέσα σε πλούσιο δάσος από πεύκα, έλατα και οξιές. Πρωτοκατοικήθηκε τον 17ο αι.· το 1822 καταστράφηκε από τους Τούρκους· ξαναχτίστηκε και λειτούργησε σαν παραθεριστικός οικισμός μέχρι το 1943, οπότε πυρπολήθηκε από τις γερμανικές αρχές κατοχής. Σήμερα φιλοξενεί το Καταφύγιο του Ορειβατικού Σύλλογου Κατερίνης, που λειτουργεί όλο το χρόνο και μπορεί να φιλοξενήσει 60 άτομα.

Στο χωριό βρίσκονται τα ερείπια του Πύργου των Λαζαίων, της θρυλικής κλεφταρματωλικής οικογένειας. Αξιόλογο είναι επίσης το ιστορικό κειμήλιο Σιδερένιος Σταυρός, που κατά την παράδοση έμπηξε ο Κοσμάς ο Αιτωλός στη διχάλα ενός πεύκου και σώζεται μέχρι σήμερα. Στην περιοχή της Κάτω Μηλιάς, στην θέση Βροντισμένη, ίχνη μιας ρωμαϊκής πόλης και μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής (5ος αι.).

Το χωριό αποτελεί την βάση πολλών ορειβατικών διαδρομών (από εδώ περνά και το γνωστό ευρωπαϊκό ορειβατικό μονοπάτι Ε4) μέχρι τις κορυφές των Πιερίων.

Ρητίνη
Η Ρητίνη είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής. Με πληθυσμό 2000 κατοίκους, είναι χτισμένη στους πρόποδες των Πιερίων, σε υψόμετρο 550 μ., 24 χλμ από την Κατερίνη. Πάνω από το χωριό βρίσκεται μια από τις ψηλές κορυφές των Πιερίων, η Αβδέλα (2049 μ.) και σε υψόμετρο 1680 μ. το Ορειβατικό Καταφύγιο της Σαρακατσάνας.

Κατοικείται από τον 17ο αι. και ήταν έδρα κλεφταρματολών αγωνιστών. Σήμερα, εκτός των παραδοσιακών αγροτικών και δασοπονικών ασχολιών, πολλοί από τους κατοίκους της δραστηριοποιούνται στον αναπτυσσόμενο τουρισμό της περιοχής.

Πέτρα
Η Πέτρα είναι ένα μικρό χωριό 120 κατοίκων χτισμένο στους βορειοδυτικούς πρόποδες του Ολύμπου, 28 χλμ την Κατερίνη. Βρίσκεται κοντά στην ιστορική τοποθεσία Πέτρα, πού ήταν από τους αρχαίους χρόνους το πέρασμα από την Πιερία προς την υπόλοιπη Ελλάδα.

Το καλοκαίρι η Πέτρα μεταμορφώνεται σε παραθεριστικό κέντρο. Λόγω της θέσης και του υψομέτρου του (580 μ.) το χωριό χρησιμοποιείται σαν βάση στις διαδρομές που έχουν αφετηρία ή τερματισμό το ρέμα Ξερολάκκι.

Παλαιός Παντελεήμονας


Αξιοθέατα

Η Πιερία είναι τόπος με μεγάλη φυσική και πολιτιστική ομορφιά. Στα βουνά της ο επισκέπτης θα συναντήσει τοπία μοναδικού κάλλους, γραφικά χωριά με θαυμάσια λαϊκή αρχιτεκτονική και μνημεία της λαϊκής θρησκευτικότητας, όπου οι κοινότητες του παρελθόντος, μέσα σε καιρούς δύσκολους, εξέφρασαν την αίσθησή τους του ωραίου και την πίστη τους στην ζωή.
    

Κοίμηση Θεοτόκου Κονταριώτισσας
Στο χωριό Κονταριώτισσα βρίσκεται η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Κτήριο με σπάνιο αρχιτεκτονικό ύφος, που χρονολογείται από την αρχή του 11ου αι., ελκύει πολλούς φίλους της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, ακριβώς λόγω αυτού του πολύ ιδιαίτερου κτηριολογικού της χαρακτήρα. Στον ναό διασώζονται ίχνη σπάνιου εικονογραφικού προγράμματος.

Στην ίδια περιοχή έχει βρεθεί νεκροταφείο της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου. Στον αύλειο χώρο του Ναού, το Φεστιβάλ Ολύμπου πραγματοποιεί εκδηλώσεις βυζαντινής μουσικής.
    

Η Παλαιά Μονή Αγίου Διονυσίου Ολύμπου
Το παλιό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου βρίσκεται 18 χλμ από το Λιτόχωρο σε υψόμετρο 900 μ. Είναι χτισμένο σε μια φυσική κοιλότητα μεταξύ δύο μικρών ρεμάτων. Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται είτε από τον δασικό δρόμο που οδηγεί στα Πριόνια, είτε από το μονοπάτι που οδηγεί από το Λιτόχωρο στα Πριόνια.

Το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 16ο αι., κοντά στην σπηλιά όπου ασκήτεψε ο Αγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω. Το 1821 πυρπολήθηκε από τον Βελή Πασά και ο ηγούμενος Μεθόδιος κρεμάστηκε μαζί με 12 ακόμη μοναχούς στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Συμετείχε στην Επανάσταση του Ολύμπου το 1878 και στον Μακεδονικό Αγώνα. Το 1943 καταστράφηκε δύο φορές από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
    

Αγία Τριάδα Παλαιάς Βροντούς
Πρόκειται για εκκλησία του 14ου αι., χτισμένη στην άκρη ενός βράχου σε ύψος 420 μ., στην έξοδο του ομώνυμου ρέματος. Είναι ένα ταπεινό κτίσμα που στέκεται μετέωρο πάνω στον βράχο και δεσπόζει σε μεγάλη έκταση. Κοντά στην Αγ. Τριάδα βρίσκεται και η θαυμάσια μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγ. Νικολάου, κεντρικός ναός της Παλαιάς Βροντούς.

Στην εκκλησία φτάνουμε λίγο μετά το φυλάκιο εισόδου του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Από εδώ ξεκινούν τρία εξαιρετικά μονοπάτια ανάβασης στην βόρειο Ολυμπο.
    

Μονή Κανάλων
Το μοναστήρι του Γεννεσίου Θεοτόκου των Κανάλων βρίσκεται στην ΝΑ πλαγιά του Ολύμπου σε υψόμετρο 820 μ., στην αρχή της χαράδρας της Ζηλιάνας, που χωρίζει τον Επάνω από τον Κάτω Ολυμπο. Το συναντούμε καθώς ταξιδεύουμε από την Λεπτοκαρυά προς Καρυά, 8 χλμ. πριν το χωριό.

Ιδρύθηκε μάλλον τον 11ο αι. και ήκμασε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Το 1930 εγκαταλείφθηκε, αλλά εδώ και λίγα χρόνια ξαναζωντάνεψε από μια γυναικεία αδελφότητα.

 

360city | Pieria

map hellas 210χ180

360city.gr

Επαγγελματικός & Τουριστικός Οδηγός Ν.Πιερίας. Βγες μπροστά από τον ανταγωνισμό, προβάλλοντας την επιχείρησή σου στο μεγαλύτερο online directory επιχειρήσεων στην Πιερία.

Home

Εταιρία:  360 CITY

Κινητό:  +30 6974940581

Κινητό:  +30 6949099516

E-mail:  info@360city.gr

Ιστοσελίδα:  https://360city.gr

Copyright Pieria Guide © 2018 360city.gr | Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα | Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του 360city.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.